Single Blog Title

This is a single blog caption

KOSICE:ONLINE, 22.04.2024 : Ofenzívna prestrelka v réžii Tatrana, Košičania to skúsia doma

Semifinálová séria hádzanárskych rivalov z krajských miest východu má jasného favorita a ten predviedol svoju silu hneď v úvodnom súboji v Tatran Handball Aréne. Prešovčania zdolali HK Košice o šestnásť gólov a do série hranej na tri víťazstvá tak vykročili veľmi presvedčivým spôsobom.

Foto

Viačeslav Kasatkin preniká košickou obranou / PETER JESENSKÝ

„Sme radi, že sme vyhrali prvý zápas a urobili tak krok k finále. Stále je to však iba prvý bod. Výsledok bol jednoznačný, ale výrazne sme im ušli až v závere. V stredu musíme byť opäť koncentrovaní a hrať stále svoju hru,“ upozornil autor siedmich prešovských gólov Erik Fenár. Ako jedným dychom doplnil, samotný zápas nebol až taký jednoduchý, ako naznačuje výsledok. Priepastný rozdiel v skóre totiž narástol až v posledných desiatich minútach. „Na konci to bolo o trhákoch a druhej vlne. Dobre nám zachytali brankári a z toho pramenili rýchle kontry. Aj v obrane to bolo celkom fajn, aj keď pár zbytočných gólov tam samozrejme bolo. Vždy sa dá niečo zlepšiť.“

Šarišanom sa darilo krotiť tradičných košických strelcov. Na strane hostí sa najviac zadarilo päťgólovému Erikovi Ľochovi, Patrik Hruščák s Vladimírom Guzym skórovali štyrikrát.

„Skúšali sme dnes obranu s cieľom ubrániť Hruščáka. Myslím si, že sme to zavreli z pravej strany, ale dnes nám dali veľa gólov pivoti. Musíme brániť nie viac ako na osem metrov, pretože z diaľky toho veľa nevystrelili a čo vystrelili sme sa pokúšali zavrieť blokom,“ hodnotil hráč Tatrana Viačeslav Kasatkin. Z pohľadu výkonu pochválil oboch svojich brankárov a spokojnosť vládla aj s obranou. „Chceli sme byť úspešní v kontraútokoch a to sa nám darilo. Škoda zranenia Marka Kovácsa, zo štyroch som dnes ostal sám. Ale verím, že to nič vážne nie je a v stredu už bude opäť pripravený. Vonku to bude ťažšie, aj keď si nemyslím, žeby bolo potrebné niečo zmeniť. Treba len v obrane trochu lepšie hrať a dávať góly, keďže dnes sme nedali možno päť gólov jeden-jeden, ktoré musíme premieňať. Ďakujem všetkým fanúšikom za podporu a verím, že prídu aj do Košíc.“

Na košickej strane mohla panovať spokojnosť s ofenzívou, veď 27 gólov na ihrisku Tatrana nie je vôbec zlé číslo.

„To je pravda, ale bolo to ofenzívnejšie ako sme chceli. Tréner dal šancu viacerým hráčom z lavičky a nestáva sa často, aby som strelil pár gólov i ja. Vyrobil som nejaké sedmičky a 27 nastrieľaných gólov v Prešove je fajn. Veľa sme ich však dostali. Ukázal sa výborný prechod do útoku Tatrana a musíme sa vyvarovať množstva lacných gólov. Spokojný som preto tak na 70 percent. Určite sú tam veci, ktoré sa dajú vylepšiť. Ak by sa to podarilo a dal by aj Boh, tak by sme mohli doma skúsiť zabojovať o víťazstvo,“ pousmial sa strelec dvoch gólov Alexander Ivanov.

Košičania dokázali v druhom polčase stlačiť trinásťgólovú stratu pod dvojcifernú hranicu, no záver im vôbec nevyšiel a na bránku striedajúceho Milana Kľučára sa valil jeden rýchly útok za druhým.

„Toto skreslilo výsledok. Tie góly v závere boli veľmi lacné a plynuli z nekoncentrovanosti a nedisciplinovanosti. Zbytočne sme tam zakončovali po dvadsiatich sekundách a s Prešovom sa nemôžeme púšťať do takejto otvorenej hádzanej,“ priznal Ivanov, podľa ktorého si ďalšie zápasy série žiadajú oveľa väčšiu trpezlivosť v útoku. „Musíme si vypracovať kvalitnejšie šance a hlavne ich premieňať. Dosť sme toho pozahadzovali. Okrem toho je potrebné lepšie brániť ich druhú vlnu a rozohrávku po góle.“

Z tábora HK znelo už pred štartom série, že úspechom by bolo aspoň jedno víťazstvo v sérii. Prešov je v tejto sezóne suverénny, v extralige ešte neprehral ani jediný zápas a disponuje kádrom európskej úrovne.

„Vo svojej kariére som už však Prešov v semifinále či finále viackrát zdolal a rád by som si to zopakoval aspoň raz aj s Košicami,“ uzavrel s úsmevom A. Ivanov.

Druhý zápas série sa odohrá v stredu 24. apríla o 18:00 hod. na palubovke HK Košice. Tretí duel sa uskutoční opäť v Tatran handball aréne, kde sa východniarske derby uskutoční opäť o týždeň – v sobotu 27. apríla do začiatkom o 18:00 hod.

  1. semifinále:

Tatran Prešov – HK Košice 43:27 (21:13)
Najviac gólov: Fenár, Hozman a L. Urban po 7 – Ľoch 5, Hruščák 4/1, Guzy 4/4. Rozhodovali: Cibere, Bednár, vylúčení: 3:3, 7 m hody: 2/2 – 7/6, 450 divákov
/stav série: 1:0/

Autor : Peter Jesenský