Single Blog Title

This is a single blog caption

KOSICE:ONLINE, 17.09.2024 : Hádzanári HK s prvou prehrou, rozhodla hluchá pätnásťminútovka

Hádzanári HK Košice vykročili do extraligovej sezóny 2024-25 ideálnym spôsobom a z úvodných dvoch zápasoch na palubovkách Záhorákov a Topoľčian vyťažili maximálny bodový zisk. Nadviazať na to chceli aj v domácom šlágri s vicemajstrom z Považskej Bystrice.

Foto

Patrik Hruščák počas streľby, bráni ho Ľubomír Ďuriš / PETER JESENSKÝ

Prvých pätnásť minút držali s Považanmi krok a na ukazovateli skóre svietilo 7:8. Záver prvého polčasu však patril hosťom, ktorých ťahal predovšetkým strelecky disponovaný Martin Briatka. Polčas prehrali Košičania o osem gólov a hoci sa hra po prestávke vyrovnala, prehru 27:34 už neodvrátili.

„Škoda vysokej prehry,“ povzdychol si Patrik Hruščák, ktorý bol so šiestimi gólmi najlepším strelcom HK. „Chvíľu nám trvalo, kým sme pochopili, že aj Považská je súper, s ktorým sa dá hrať. V druhom polčase sme začali bojovať a pochváliť musím Tea Paula, ktorý pochytal veľa ťažkých striel. Musím však povedať, že na to, aký sme skúsený tím, sme opäť robili také chyby, z ktorých sa otvára „dekel“ na hlave.“

Za zlomovú fázu zápasu označil práve spomínanú druhú polovicu prvého polčasu. „To bola chyba. Odskočili nám a už to bolo ťažké. Ak by sme sa s nimi držali na kontakt, tak to mohol byť iný zápas. Na keby sa však nehrá a Považská vyhrala zaslúžene. Urobila menej chýb, mala oveľa vyššiu efektivitu v útoku a my sme mali v prvom polčase vyrovnať sa aj s takou vecou, ako bolo clonenie pivota.“

Pozitívom bola aspoň neodškriepiteľná snaha o návrat do zápasu. Po góle Ondreja Melicha v 52. minúte prehrávali zverenci Petra Tumidalského už len o päť gólov a cítili šancu na dramatizáciu. Obzvlášť, keď rozhodcovia následne ukázali červenú kartu Ivanovi Bystrickému.

„Škoda, že sme potom pozahadzovali pár dobrých šancí, pretože z toho mohla byť väčšia dráma. Oceniť musím podporu z publika. Ľudia nás povzbudzovali za každého stavu. Tlačili nás dopredu a aj preto sme to nezabalili ani za zdanlivo stratenej situácie,“ podotkol Hruščák.

Ešte lepší strelecký deň ako on zažil hosťujúci Martin Briatka. Titul najlepšieho strelca zápasu si prisvojil zásluhou dvanástich gólov.

„Ani neviem, že ich bolo toľko. Teo je fantastický brankár a snažil som sa to teda hádzať poctivo. V podstate je ale jedno, kto tie góly dal. Dôležité je, že domov vezieme body,“ skonštatoval spokojným tónom kanonier MŠK. Z pohľadu herného prejavu svojho tímu ocenil predovšetkým ofenzívu. „V útoku sme to zvládli lepšie ako v obrane. Nastrieľať 34 gólov v Košiciach je fajn, tragédiou však v podstate nie je ani 27 inkasovaných. Musíme si uvedomiť, že majú Paťa Hruščáka a to je strelec. Podstatné je, že sme vyhrali a môžeme byť spokojní aj s hrou. Hrali sme si svoje a to slávilo úspech. Košice majú skúsený tím s obrovskou kvalitou. Prakticky každý ich hráč základnej zostavy hral v reprezentácii a určite vedia hrať aj lepšie. Nadýchli sa v druhom polčase, ale našťastie sme to ustáli.“

Považania – rovnako ako Prešov a Bojnice – ešte nestratili v aktuálnej sezóne ani bod. Košičania ostávajú v ich závese, pričom na svojom konte majú štyri body ukoristené na palubovkách súperov.

„Každý zápas vonku je pre nás ťažký. Nie je pre nás jednoduché vystúpiť po celodňovej ceste slovenskými diaľnicami a potom podať dobrý výkon. Tie body si teda ceníme. Teraz nás čaká kratšia cesta, ale v Prešove to bude samozrejme veľmi ťažké. Potrebujeme tam hrať tak, ako v istých fázach duelu proti Považskej Bystrici. A hlavne nerobiť zbytočné chyby,“ dodal v súvislosti s najbližším zápasom Patrik Hruščák.

3. kolo extraligy:

HK Košice – MŠK Považská Bystrica 27:34 (13:21)

Najviac gólov: Hruščák 6, Melich a Guzy po 5 – Briatka 12/5, Jurák 6, Macháč, Ďuriš a Gardian po 4. Rozhodovali: Cipov, Klus, 7 m: 0 – 6/5, vylúčení: 6:7, ČK: 54. Bystrický (P. Bystrica) za 3 vylúčenia

Autor : Peter Jesenský