Single Blog Title

This is a single blog caption

Vydarená akcia pre deti : KOSICE:ONLINE :Trio športových hviezd pripravuje kempy pre deti: Energie majú dosť, chýba sústredenosť

Počas školského roka športujú málo, cez prázdniny často ešte menej. Trojica košických športových hviezd sa preto rozhodla pripraviť deťom bezcieľne sa túlajúcim sídliskami s mobilmi v rukách hodnotný program a počas dvoch turnusov od 22. a 29. júla zorganizuje Letné športové kempy.

Foto

Tomáš Možný, Patrik Hruščák a Teo Paul / PETER JESENSKÝ

Autorom myšlienky projektu letného športu detí je hádzanár Patrik Hruščák, ku ktorému sa pridali jeho dlhoročný spoluhráč z reprezentácie Teo Paul a kickboxer Tomáš Možný.

„V rámci môjho pôsobenia v projekte „Tréneri na školách“ vidím, že dve telesné hodiny týždenne deťom nestačia. Obzvlášť, ak nemajú vždy takú náplň, akú by mať mali. Rozmýšľali sme preto, ako spropagovať šport a dostať deti na správnu cestu,“ vysvetľuje pozadie vzniku projektu Patrik Hruščák.Spoločne s Tomášom a Teom sme preto vymysleli športové kempy pre deti od 6 do 12 rokov s bohatým programom. Nejde o hádzanárske, ale všeobecne športové zameranie. Dopoludnia sa budeme venovať rozličným loptovým športom, Teo priniesol z Francúzska crossfit, Tomáš zaučí deti do kickboxu. Obchodné centrum Galéria nám program spríjemní kinom a bowlingom. Celkovo ide o to, aby sa deti hýbali a užili si aktívne prázdniny.“

Doba sa zmenila a zatiaľ čo Hruščák a spol. vyrastali prakticky na ulici, dnes je potrebné deti k športu lákať. Vo svojej podstate sú však deti stále rovnaké a nechýba im túžba po pohybe a hravosti.

„Energie majú dnešné deti dosť a chcú sa hýbať. Čo som si však všimol, chýba im sústredenosť a disciplína. Radi by sme im pomohli aj v tomto smere. Dnešné deti sú totiž ako rádiá – dokážu vysielať, ale nedokážu prijímať. Aj na tomto teda budeme pracovať. Chceme, aby z toho mali hodnotný športový zážitok a zároveň im to pomohlo,“ podotýka Hruščák.

Problémy so schopnosťou sústrediť sa vybadal u dnešných detí aj Tomáš Možný.Keď som otvoril svoje fitko, tak som zriadil detské tréningy. Už po druhom som však angažoval trénera s praxou z telesnej výchovy na škole. Ja osobne nemám dostatok trpezlivosti a nezvládal som. Trom deťom niečo vysvetľujete a ďalšie tri vám za chrbtom skáču po hlave. Sú veľmi netrpezlivé a nesústredené. Jednoducho som na to nemal nervy. Veľa som sa však naučil od nášho trénera, ktorý mal šikovné metódy. S deťmi si napríklad zahral naháňačku a hoci sa to zdalo byť ako zbytočné, rýchlo sa s deťmi skamarátil a nadobudol dobrý vzťah,“ prezentuje osobnú skúsenosť úspešný kickboxer a MMA bojovník.

Foto

Trojica športovcov spojila sily / PETER JESENSKÝ

Ako Patrik Hruščák sľubuje, na mobily či tablety nebude v športových kempoch čas. „Program je veľmi pestrý a šport je naozaj dôležitý. Človek nebol stvorený na to, aby sedel, ale aby sa hýbal. My im toho pohybu doprajeme do sýtosti.“

Myšlienka športového strávenia leta nadchla aj hádzanárskeho brankára Tea Paula. Po návrate z francúzskeho Toulouse zapísal do kempov aj obe svoje deti.

„Paťo pracuje s deťmi každý deň a keďže som sa vrátil po sedemnástich rokov na Slovensko, povedal som si, že do toho pôjdem. Je nesmierne dôležité venovať sa deťom po športovej stránke, pretože toto je iná generácia ako bola tá naša. My sme športovali každodenne na uliciach a bolo to prirodzené. Teraz sa počíta každá chvíľka, ktorú využívajú deti na šport. Treba ich v tom trochu podporiť, ale keď už deti športujú, tak ich to baví rovnako, ako to bavilo v ich veku nás,“ konštatuje Paul.

Tento fakt potvrdzuje i Tomáš Možný, ktorý prevádzkuje vlastné športové centrum a jeho častými klientmi sú práve deti. Na letnom športovom kempe vyzdvihol predovšetkým jeho pestrosť.

„S Paťom spoločne trénujeme dlhší čas a teší ma, že aj on oceňuje všeobecne pozitívny efekt kickboxových tréningov. Nie je to o nejakom mlátení, ale napomáhajú koordinácii pohybov. Preto môžu byť veľmi prospešné aj pre deti. Bojové športy pomáhajú zvyšovať pohybovú kultúru a pre mnohé deti sú veľmi lákavé. Sám sa venujem štyrom chlapcom vo veku od 11 do 13 rokov a na ich príklade vidím, aké dôležité je mať po boku nejaké vzory. Chlapci sa snažia po mne opakovať moje parádičky zo zápasov a cítim, že si zo mňa berú príklad. Osobne ma to teší a napĺňa hrdosťou. Aj preto je super, že v rámci týchto kempov budú mať deti po svojom boku hneď troch úspešných športovcov a reprezentantov Slovenska,“ dodáva Tomáš Možný.

Foto

Autor : Peter Jesenský